Svenska | Deutsch | English
Välkommen till Resö Gamla Skola

Storskolan på Resö

Skolan byggdes 1927. Då fanns redan småskolan vid Torgelsholmen och innan dess hade undervisning bedrivits i enskilda hus – ett rum avsattes som lektionssal, t ex på Hogen, Gropen, Kinnet, Nordgård med flera gårdar. På Torgelsholmen fanns också en matbespisning för skolbarnen.

Skolan byggdes med timmer från fastlandet. Till skillnad från andra timmerhus på ön, som i allmänhet först byggdes upp där timret fälldes och sedan plockades ner och flyttades, byggdes skolhuset direkt på den plats det skulle stå. Då man tagit till timmer i övekant kunde ytterligare ett hus byggas och det blev ursprungshuset till det som idag är restaurang Panget. Grunden grävdes för hand av August Lantz och stenfoten höggs på plats av stenhuggare från Tanum.

Från början fanns i bottenvåningen skolsal, korridor, kartrum och lärarbostad. Gymnastiksalen var placerad på vindsvåningen och den användes också som slöjdsal. Vivan som arbetade som piga åt fröken Svensson, den första lärarinnan på skolan, har berättat att de sov tillsammans i kammaren med fröken Svenssons hund och åt i köket. På bilderna här bredvid kan du se hur skolan och skolsalen såg ut när skolhuset firade 10-årsjubileum. Teckningarna är utförda av de dåvarande skolbarnen, dvs 1938 års elevkull.

Skolsal, korridor och gymnastiksal värmdes med kaminer och i lägenheten fanns kakelugnar och köksspis. I uthuset fanns dass för flickorna (2-sits), pojkarna (2-sits) och läraren (3-sits). Dessa finns fortfarande kvar. I trädgården hade läraren fruktträd och små odlingar. Man kan gissa att det pallades ett och annat äpple eller päron.

I skolan undervisades ett 20-tal barn från tredje till sjätte klass, de yngre gick i småskolan. Undervisningen lades ner 1962. Skolan som då ägdes av Tanums kommun hyrdes ut som bostad några år. År 1972 köpte Paul och Britten Olsson fastigheten och Paul, som då tillsammans med sin syster Karin drev Resö Pensionat, byggde om skolsalen till rum för pensionatsgäster. Paul och Britten fortsatte med rumsuthyrning i skolhuset även efter Pensionatet sålts och blivit sommarrestaurang. De sålde skolfastigheten till Christian Almström och Christina Näsholm 1998.

Det gamla skolhuset renoverades då till konferensanläggning. En glasveranda byggdes till och används som matsal. Den gamla gymnastiksalen finns i stort sett orörd kvar som den såg ut under skoltiden och många namn, på idag medelålders Resöbor som gått i skolan, finns försiktigt klottrade på väggarna. Gymnastiksalen används nu som konferensrum. Utsikten ut över ängarna och havet mot Rossö visar det som många förknippar med norra Bohuslän; ängar, hagar, klippor, sjöbodar och hav.

I november 2009 tog vi, Anders Hedenstedt och Erika Hedenstedt Appelgren, över Gamla Skolan. Vi utökade antalet rum genom att bygga om ett kontorsrum på övervåningen till ett dubbelrum med eget badrum och balkong. Förutom konferensverksamhet erbjuder vi också uthyrning av hela skolhuset för självhushåll, samt möjlighet att hyra enskilda rum som Bed&Breakfast. Verksamheten är i gång året runt.

I samarbete med många olika företagare på Resö erbjuds även ett stort antal aktiviteter och paketarrangemang, såsom båtturer, vandringar på Lindö-Kalvö-Trossö, ostronsafari, hummerfiske på hösten m.m.

Intressanta länkar

www.reso.nu
www.kosterhavet.se
www.njordnb.se